Majones

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majones er en tykk kald saus som består av egg og vegetabilsk olje i all hovedsak, men den kan smaksettes herfra til evigheten. Bruksområdene er det bare fantasien som setter en stopper for. Smaker godt på brødskiven, herlig dip til pommes fritesen, funger fabelaktig på pizzaen, bruk den som base til dressinger, tilsett pickles og karri så har du en remoulade.  Mange tyr nok til kjøpevarianten i den tro at hjemmelaget majones er kompliserte saker. La oss knuse den myten en gang for alle, hjemmelaget majones er fryktelig enkelt og det tar ikke mer enn et par minutter fra begynnelse til slutt.

Ingredienser:

  • 2 eggeplommer
  • 4 dl nøytral olje
  • 1 ts dijon sennep
  • 1 ts eddik
  • 1 ts sitronsaft
  • 1/2 ts salt

Start med å skille eggeplommene fra eggehvitten. Ha eggeplommene i en bolle sammen med salt, sennep og eddik. Visp det kraftig sammen til det er en homogen masse og den begynner å bli luftig. Så sper du forsiktig i oljen. Det er her det kan gå galt. Start med bare noen få dråper av gangen, visp det du klarer. Når massen begynner å tykne kan du tilsette litt mer olje om gangen. Når du har fått en konsistens du der fornøyd med så er du ferdig. Rør inn sitron og juster smaken med salt om nødvendig. Jeg liker også å smake til med litt pepper og litt kajennepepper.

Tips 1: Hvis majonesen skiller seg så starter du på nytt, med en ny eggeplomme, du trenger ikke å bruke ny olje. Du bruker bare den skilte majonesen og visper inn den.

Tips 2: Rør inn litt Srirachasaus så får du en chilimajones som er vanvittig god på rekesmørbrødet.

Tips 3: Bland inn finkuttet estragon og du har en juksebearnaise som er veldig god til kjøtt

Tips 4: Tilsett 1-2 fedd revet hvitløk og erstatt halvparten av oljen med en god olivenolje så har du en aioli.

%d bloggers like this: