Jeg elsker brød og jeg elsker ting som er enkelt. Eltefritt brød er derfor en soleklar vinner for meg. Dette brødet inneholder masse valmuefrø.

Eltefritt brød med valmuefrø

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg elsker brød og jeg elsker ting som er enkelt. Eltefritt brød er derfor en soleklar vinner for meg.  Jeg kjøpte for noen år tilbake den fantastiske boken ”Eltefritt brød og himmelske kaker” skrevet av bloggeren Ina-Janine Johnsen kjent fra bloggen Mat på bordet.  I denne fant jeg en grunnoppskrift på eltefritt brød som har vært med meg siden første gang jeg bladde igjennom denne boken. Jeg varierer med hva slags typer mel og frø jeg bruker, men forholder meg forholdsvis lojal til blandingsforholdene i. Dette brødet er veldig basic og ganske likt grunnoppskriften fra boken. I mitt hode blir alt brød bedre med valmuefrø, gjerne masse av det. I denne oppskriften baker jeg frøene inn i deigen for å slippe at alt drysser av på vei fra ovnen til min munn.

Ingredienser

  • 500 g hvetemel
  • 1 dl valmuefrød
  • 2 ts salt
  • ¼ ts tørrgjær
  • 4 dl vann
  • 4 ss olivenolje

Ha alt det tørre i en stor bakebolle, tilsett vann og olje og rør godt. Det skal bli en klissete røre. Dekk bollen med plastikk og sett den til side.Deigen skal ikke røres på 12-18 timer så det lønner seg å være ute i god tid, jeg beynner alltid dagen før brødet skal bakes. Når de 12-18 timene har gått, hvelver du deigen ut på en melet benk. Nå skal du brette deigen flere ganger, inn mot midten. Etterhvert vil deigen samle opp mel fra bordet og bli lettere å jobbe med.  Spe i med mere mel om nødvendig. Jeg bruker en deigskrape som gjør jobben lettere. Når deigen har blitt såpass fast at den ikke flyter utover lengre så skal den hvile i ca 2 timer. Dryss litt mel over et bakepapir og legg deigen oppe på melet. Legg bakebollen opp ned over deigen. Etter 1 ½ time så setter du en jerngryte i ovnen og setter ovnen på 250 grader (jeg bruker en oval gryte fra Le Creuset på 4.1 liter). Etter den siste halvtimen tar du ut gryten, løfter opp bakepapiret med deigen og hvelver den over i gryten. På med lokket og inn i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket på gryten og lar den stå i 15 minutter til. La brødet avkjøle seg før du skjærer i det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips: Har du ikke en jerngryte så kan du bruke en gryte eller form med lokk som tåler å stå i minst 250c. Bare pass på at den er stor nok.

Tips 2: tilsett urter, krydder, ost, hvitløk, rosiner, nøtter, gryn eller lignende for å variere brødet i det uendelige.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

%d bloggers like this: