Aioli er en klassiker på tapasbordet. Den er god i sandwicher, som saus til kjøtt og kylling, som en dip eller på rekebordet. Det er en kald saus fra Catalunya i Spania som ligner veldig på vår klassiske majones, men hovedforskjellen er at man bruker hvitløk i den. Dette er ingen autentisk oppskrift, men det gir en god aioli synes jeg.

Aioli

Aioli er en klassiker på tapasbordet. Den er god i sandwicher, som saus til kjøtt og kylling, som en dip eller på rekebordet. Det er en kald saus fra Catalunya i Spania som ligner veldig på vår klassiske majones, men hovedforskjellen er at man bruker hvitløk i den. Dette er ingen autentisk oppskrift, men det gir en god aioli synes jeg.

Aioli er en klassiker på tapasbordet. Den er god i sandwicher, som saus til kjøtt og kylling, som en dip eller på rekebordet. Det er en kald saus fra Catalunya i Spania som ligner veldig på vår klassiske majones, men hovedforskjellen er at man bruker hvitløk i den. Dette er ingen autentisk oppskrift, men det gir en god aioli synes jeg.

Ingredienser

  • 2 eggeplommer
  • 2 dl nøytral olje
  • 2 dl olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 2 fedd hvitløk
  • salt

Ha eggeplommene i en bolle sammen med salt. Visp det kraftig sammen til det er en homogen masse og den begynner å bli luftig. Så sper du forsiktig i oljen. Det er her det kan gå galt. Tynn stråle og start med bare noen få dråper, visp det du klarer. Ett tips er å legge en våt klut under bollen så holder den seg på plass. Når massen begynner å tykne tilsetter du litt og litt olje i en tynn stråle under konstant omrøring. Da vil den bli tykkere og tykkere og tilslutt har du noe som ser ut som majones. Riv to hvitløksfedd og rør inn dette. Juster smaken med salt og eddik om nødvendig. Blir den for tykk kan du røre inn noen dråper med vann for å tynne den litt ut.

Aioli er en klassiker på tapasbordet. Den er god i sandwicher, som saus til kjøtt og kylling, som en dip eller på rekebordet. Det er en kald saus fra Catalunya i Spania som ligner veldig på vår klassiske majones, men hovedforskjellen er at man bruker hvitløk i den. Dette er ingen autentisk oppskrift, men det gir en god aioli synes jeg.

Tips: Skiller aiolien seg så kan du bruke den skilte sausen til å lage en ny. Ha nye eggeplommer i en bolle og spe i med den skilte aiolien under omrøring.

 

%d bloggers like this: