Jeg har nevnt tidligere at jeg elsker solbær, jeg er også veldig glad i søt gjærbakst. Her kombinerer jeg begge deler sammen med litt creme fraiche, disse bollene blir ordentlig gode. Jeg baker alltid med skummet kulturmelk, men denne gangen testet jeg å bake med tjukkmelk fra Rørosmeieriene, resultatet ble jeg veldig fornøyd med.

Tjukkmelksboller med solbær og crème fraîche

Jeg har nevnt tidligere at jeg elsker solbær, jeg er også veldig glad i søt gjærbakst. Her kombinerer jeg begge deler sammen med litt creme fraiche. Disse bollene blir ordentlig gode. Jeg baker (nesten) alltid med skummet kulturmelk, men denne gangen testet jeg  tjukkmelk fra Rørosmeieriene, resultatet ble jeg veldig fornøyd med.

 

Jeg har nevnt tidligere at jeg elsker solbær, jeg er også veldig glad i søt gjærbakst. Her kombinerer jeg begge deler sammen med litt creme fraiche, disse bollene blir ordentlig gode. Jeg baker alltid med skummet kulturmelk, men denne gangen testet jeg å bake med tjukkmelk fra Rørosmeieriene, resultatet ble jeg veldig fornøyd med.

Ingredienser (10 boller)

 • 600g hvetemel
 • 130g smør, romtemperert
 • 70g sukker
 • 3 ½ dl tjukkmelk (kan erstattes med skummet kulturmelk, eller vanlig melk)
 • 1pk gjær
 • 1 egg
 • 1 klype salt
 • 1 ts kardemomme
 • 1 boks crème fraîche
 • 1 ss melis
 • 1 vaniljestang, frøene
 • 10 ss solbær (kan erstattes med hvilken som helst andre bær, har du ikke ferske så bruker du frosne bær)
 • 1 egg, til pensling
 • sukker
 • skivede mandler

Jeg har nevnt tidligere at jeg elsker solbær, jeg er også veldig glad i søt gjærbakst. Her kombinerer jeg begge deler sammen med litt creme fraiche, disse bollene blir ordentlig gode. Jeg baker alltid med skummet kulturmelk, men denne gangen testet jeg å bake med tjukkmelk fra Rørosmeieriene, resultatet ble jeg veldig fornøyd med.

Løs opp gjær i melk som er varmet opp til ca 20 grader. Bland alt det tørre i en bakebolle. Ha i egg og melk, og kjør maskinen på forholdsvis lav fart til deigen har samlet seg. Ha i smør og elt deigen i ca 15 minutter. Deigen skal være elastisk og smidig. Nå skal deigen hvile, tre litt plastfilm over bollen og sett den et lunt sted i 45-60 minutter.  Deigen skal heve til ca dobbel størrelse. Nå kan du starte utbakingen. Del deigen i 10 like store emner og form disse til runde boller. Fordel bollene over to stekebrett. Trykk bollene litt flate før du legger over et klede. Bollene skal etterheve i ca 30 minutter. Sett ovnen på 220 grader, over og undervarme. Ha crème fraîche, vaniljefrø og melis i en bolle, rør dette godt sammen med en visp. Når bollene har hevet ferdig, trykker du de ned fra midten og utover, til du får en kant rundt bollen på ca 1 cm. Denne fordypningen fyller du med 2 spiseskjeer med crème fraîche og 1 spiseskje med solbær. Pensle kanten av bollene med egg, dryss over skivede mandler og avslutt med et lite dryss sukker. Bollene stekes på 220c i ca 8-10 minutter til de er gyllende. Avkjøles på rist.

Tips: Skjær smør med en ostehøvel, da blir det romtemperert bare på noen få minutter.

Jeg har nevnt tidligere at jeg elsker solbær, jeg er også veldig glad i søt gjærbakst. Her kombinerer jeg begge deler sammen med litt creme fraiche, disse bollene blir ordentlig gode. Jeg baker alltid med skummet kulturmelk, men denne gangen testet jeg å bake med tjukkmelk fra Rørosmeieriene, resultatet ble jeg veldig fornøyd med.

Har du lyst på flere oppskrifter på søt gjærbakst, trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Kanelboller er en kjær klassiker her til lands, men kanelbollen har en slektning fra USA også. Cinnamon rolls ligner veldig på vår variant, men den er stekt i form og inneholder en del mer sukker enn vår. Det er også vanlig med topping i form av glasur og gjerne nøtter også. Her er min versjon.
Cinnamon rolls
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kanelsnurrer
Det er ikke mange ting som slår duften av fersk gjærbakst. Disse blåbærsnurrene er basert på grunnoppskriften på boller som jeg har skrevet om flere ganger tidligere, men fylt med blåbær, vaniljekrem og til slutt toppet med litt mandelflak for å få litt knas. 
Blåbærsnurrer med vaniljekrem
Lukten av nystekt gjærbakst er noe av det beste som finnes, man kan trygt si at smaken også følger opp. Prøv disse sjokoladebollene.
Hveteboller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: