Chimichurri er en saus som stammer fra Sør-Amerika. Den serveres romtemperert, tradisjonelt til grillet kjøtt. Den består av olivenolje, eddik, masse urter og hvitløk. Det er ingen regler for hvordan man lager den, navnet betyr noe som «en blanding av mange forskjellige ting»

Chimichurri – Sør-Amerikansk urtesaus

Chimichurri er en saus som stammer fra Sør-Amerika. Den serveres romtemperert, tradisjonelt til grillet kjøtt. Sausen består av olivenolje, eddik, masse urter og hvitløk. Som man forstår av navnet Chimichurri, som betyr “en blanding av mange ting” så er det ingen regler for hvordan man lager den. Bruk det du har lyst på eller det du har tilgjengelig. Det viktigste er at det blir godt.

 • 1 ½ dl olivenolje
 • 2 ss rødvinseddik
 • 1 ts sitronsaft
 • ½ ts salt
 • ½ ts sort pepper
 • 5 ss bladpersille, finhakket
 • 3 ss koriander, finhakket
 • 2 ss oregano, finhakket
 • 1 ts mynte, finhakket
 • 1 rød chili, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket

chimichurri sør amerikansk urtesausHa alle ingrediensene i en bolle, bland godt. Sett bollen til side i 20 minutter og la smakene sette seg. Serveres romtemperert.  Tradisjonelt så serveres denne til grillet kjøtt, men den funger utmerket til fugl og fisk også. Jeg hadde fått tak i en nydelig skirt steak fra norsk gressforet wagyu fra favorittslaketeren min, Anni´s pølsemakeri i Mathallen. Jeg grillet en baguette og la skiver av kjøttet over. Kjøttet hadde jeg stekt på høy varme i to minutter på hver side. Tilslutt toppet jeg med  med noen skjeer med chimichurri.

Tips: Sausen holder seg i opptil ett år i kjøleskap i et lufttett glass, om du heller et lite lag med olivenolje på toppen .

Chimichurri er en saus som stammer fra Sør-Amerika. Den serveres romtemperert, tradisjonelt til grillet kjøtt. Den består av olivenolje, eddik, masse urter og hvitløk. Det er ingen regler for hvordan man lager den, navnet betyr noe som «en blanding av mange forskjellige ting»

Har du lyst på inspirasjon til flere typer tilbehør, trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Hummus er stort i store deler av Midt-Østen der denne retten blir brukt i hovedsak som pålegg eller dip. Jeg synes også den er kjempegod som tilbehør til kylling eller grillet kjøtt. Hovedingrediensen i en hummus er kikerter som er full av viktige næringstoffer og den er vegansk hvis det er viktig for deg.
Hummus
Aioli er en klassiker på tapasbordet. Den er god i sandwicher, som saus til kjøtt og kylling, som en dip eller på rekebordet. Det er en kald saus fra Catalunya i Spania som ligner veldig på vår klassiske majones, men hovedforskjellen er at man bruker hvitløk i den. Dette er ingen autentisk oppskrift, men det gir en god aioli synes jeg.
Aioli 
Dette tror jeg er mitt nye favoritttilbehør, rødløksmarmeladen er så alsidig, den kan brukes til så utrolig mye. Mørk, intens, søt, syrlig og kryddret, her får du nesten hele smaksspektreret i et lite glass. Rødløksmarmelade er kjempegodt tilbehør til pølsa, du kan ha det på ostefatet, den passer supert som topping på posteier, roastbiff, ribbe, stek, biff, du kan ha den på pizza og på mye mye mer.
Rødløksmarmelade

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: