Lam i dill er en skikkelig slager og retten er i grunn en bare en lammefrikassé, med masse dill og litt grønnsaker. Her har jeg tatt en snarvei. I stedet for å vente på grytekjøtt som trenger lang tid i gryten, har jeg laget denne versjonen med lammekjøttdeig, som jeg har laget kjøttboller av. 

Lammeboller i dill

Lam i dill er en skikkelig slager og retten er i grunn en bare en lammefrikassé, med masse dill og litt grønnsaker. Her har jeg tatt en snarvei. I stedet for å vente på grytekjøtt, som trenger lang tid i gryten, har jeg laget denne versjonen med lammekjøttdeig, som jeg har laget kjøttboller av. Det blir ikke helt det sammen, men du verden så godt det smaker.

Lam i dill er en skikkelig slager og retten er i grunn en bare en lammefrikassé, med masse dill og litt grønnsaker. Her har jeg tatt en snarvei. I stedet for å vente på grytekjøtt som trenger lang tid i gryten, har jeg laget denne versjonen med lammekjøttdeig, som jeg har laget kjøttboller av. 

Ingredienser (4pors)

Saus

 • 300g gulrøtter, i tykke skiver
 • 300g sellerirot, i terninger på 1×1 cm
 • 100 purre, i tykke skiver
 • 1 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 6 dl lys kraft (jeg brukte en terning med kyllingbuljong som jeg hadde i kokevannet til grønnsakene.)
 • 1 dl matfløte
 • 1 potte dill, grovhakket
 • salt & pepper

Kjøttboller

 • 400 g lammekjøttdeig
 • 1 ts salt
 • ½ ts pepper

Tilbehør

 • kokte poteter
 • rørte tyttebær

Lam i dill er en skikkelig slager og retten er i grunn en bare en lammefrikassé, med masse dill og litt grønnsaker. Her har jeg tatt en snarvei. I stedet for å vente på grytekjøtt som trenger lang tid i gryten, har jeg laget denne versjonen med lammekjøttdeig, som jeg har laget kjøttboller av. 

Ha gulrøtter og sellerirot i kokende vann, la det koke til det er nesten mørt. Ha i purre og la det koke i ett minutt til. Ta ut grønnsakene og legg de i iskaldt vann. Mål opp 6 dl av kokevannet, ha buljongterningen i vannet og rør denne ut. Sett kraften til side. Smelt smør i en middels varm gryte. Tilsett melet og rør det ut til en jevn masse. Spe i kraften under kraftig omrøring. Rør til alle klumper er løst opp. Gi sausen et oppkok, tilsett fløten og smak til med salt og pepper. Skru ned varmen og la den stå og småputre, rør av og til. Bland sammen lammekjøttdeigen med salt og pepper. Trill små kjøttboller på størrelse med ping pong baller. Jeg bruker en måleskje til kaffe til å måle opp kjøttbollene, da får jeg fin størrelse på bollene og alle blir like store. Kjøttbollene brunes i en varm panne med litt olje i ett minutt, snu bollene og brun de i ett minutt på andre siden. Ha kjøttbollene over i sausen og la de trekke i 10 minutters tid. Sil vannet av grønnsakene og ha de over i sausen. Når grønnsakene er gjennomvarme er maten klar til servering. Rør inn 2/3 av dillen rett før servering, den siste 1/3 av dillen drysser du over på toppen.

Lam i dill er en skikkelig slager og retten er i grunn en bare en lammefrikassé, med masse dill og litt grønnsaker. Her har jeg tatt en snarvei. I stedet for å vente på grytekjøtt som trenger lang tid i gryten, har jeg laget denne versjonen med lammekjøttdeig, som jeg har laget kjøttboller av. 

Har du lyst til å se andre oppskrifter med lam? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Pytt i panne er fantastisk restemat, man tar det man har for hånden, steker det i stekepanne og topper det gjerne med et speilegg. I denne oppskriften har jeg brukt rester fra helgens lammebog, men alt av kjøtt fungerer og har du ikke kjøtt så lager du den uten. Det blir godt det også.
Pytt i panne med lammebog
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marokkanske lammeboller med couscous
Lammesesongen er godt i gang og butikkene bugner av lam i alle fasonger. Siden vi er en kjøttdeignasjon, så ble årets første lammerett indiske kjøttboller av lammekjøttdeig. Krydret med varme indiske krydderier, hvitløk, ingefær og koriander så ble dette ordentlig godt. Kjøttbollene ble servert i en indisk saus proppfull av smak og servert sammen med ris, plommechutney, raita og papadums.
Indiske lammeboller

 

 

 

%d bloggers like this: