Gjærbakst er virkelig det store her i huset, det er noe helt spesielt når den deilige duften av bakst brer seg rundt i hjemmet. Her har jeg lekt meg litt med skoleboller og lagd den litt som en focaccia. Hele deigen havnet i en form og gropene i deigen ble fylt med deilig vaniljekrem.

Skolebollefocaccia

Gjærbakst er virkelig det store her i huset, det er noe helt spesielt når den deilige duften av bakst brer seg rundt i hjemmet. Her har jeg lekt meg litt med skoleboller og lagd den litt som en focaccia. Hele deigen havnet i en form og gropene i deigen ble fylt med deilig vaniljekrem.

Gjærbakst er virkelig det store her i huset, det er noe helt spesielt når den deilige duften av bakst brer seg rundt i hjemmet. Her har jeg lekt meg litt med skoleboller og lagd den litt som en focaccia. Hele deigen havnet i en form og gropene i deigen ble fylt med deilig vaniljekrem.

Ingredienser

 • 600g hvetemel
 • 130g smør romtemperert i terninger
 • 125g sukker
 • 3 ½ dl skummet kulturmelk
 • 1pk gjær
 • 1 egg
 • 1 klype salt
 • 1 ts kardemomme
 • 3 dl vaniljekrem
 • 100 g melis
 • 2 ss vann
 • kokosmasse

Gjærbakst er virkelig det store her i huset, det er noe helt spesielt når den deilige duften av bakst brer seg rundt i hjemmet. Her har jeg lekt meg litt med skoleboller og lagd den litt som en focaccia. Hele deigen havnet i en form og gropene i deigen ble fylt med deilig vaniljekrem.

Løs opp gjær i melk som er varmet opp til ca 20 grader. Bland alt det tørre i en bakebolle, ha i egg og melk, og kjør maskinen på forholdsvis lav hastighet til deigen har samlet seg. Skru opp hastigheten til ca middels hastighet og ha i smørterningene. Elt deigen i ca 13-15 minutter. Deigen skal være elastisk og smidig. Nå skal deigen hvile, tre litt plastfilm over bollen og sett den et lunt sted i 45-60 minutter. Etter dette bør deigen ha hevet til rundt dobbel størrelse. Sett ovnen på 180 grader. Hvelv deigen ut av bollen over i en bakeform på ca 20×30 cm som er kledt med bakepapir. Trykk deigen utover og prøv å få den like høy overalt. Bruk et par fingre til å trykke ned deigen slik at du får små groper rundt om, det er her du skal fylle på med vaniljekrem. La deigen heve en gang til, ca 20-30 minutter. Sett formen midt i ovnen og stek focacciaen i ca 30 minutter. Løft focacciaen ut av formen og avkjøl den på rist.  Bland sammen melis og vann til en jevn og klumpefri masse. Smør glasuren rundt om og dryss kokosmasse over glasuren før den tørker. Når den er helt avkjølt så kan du skjære den opp og nyte den, gjerne sammen med en kopp med god kaffe.

Gjærbakst er virkelig det store her i huset, det er noe helt spesielt når den deilige duften av bakst brer seg rundt i hjemmet. Her har jeg lekt meg litt med skoleboller og lagd den litt som en focaccia. Hele deigen havnet i en form og gropene i deigen ble fylt med deilig vaniljekrem.

Har du lyst til å se flere oppskrifter med søt gjærbakst? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Det er lite som lukter så godt som nystekte boller, og boller har en helt spesiell plass her i hjemmet. En kveld hadde jeg bakt boller til min kone som kom sent hjem fra kveldsvakt. Denne kvelden tok vi en graviditetstest og mens vi ventet på resultatet spiste vi boller. Gleden var enorm da det viste seg at min kone hadde bolle i ovnen, noe som senere skulle vise seg å være to boller. Etter dette har vi ikke spist boller en eneste gang uten å tenke tilbake til denne kvelden. Her har du min oppskrift.
Hveteboller grunnoppskrift
Jeg har nevnt tidligere at jeg elsker solbær, jeg er også veldig glad i søt gjærbakst. Her kombinerer jeg begge deler sammen med litt creme fraiche, disse bollene blir ordentlig gode. Jeg baker alltid med skummet kulturmelk, men denne gangen testet jeg å bake med tjukkmelk fra Rørosmeieriene, resultatet ble jeg veldig fornøyd med.
Tjukkmelksboller med solbær og creme fraiche
I dag er det kanelbollens dag, en markering vi kan takke våre svenske naboer for. Festdagen oppstod som en del av en sukkerprodusents 40 års jubileum. Kanelboller kommer i mange former og varianter. Her har du to av mine oppskrifter på kanelboller. En vanlig oppskrift på vanlie kanelsnurrer og en amerikanskinspirert cinnamon bun variant i form. Trykker du på bildene kommer du rett til oppskriftene.
Cinnamonrolls – Amerikanske kanelboller
%d