Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.

Ribbe med knasende sprø svor

Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe med knasende sprø svor på julaften, det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.

Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.

Ingredienser (8 pers)

 • 2 kg tynnribbe
 • grovt salt
 • grovkvernet pepper
 • 1 liter vann
 • 3 sjalottløk
 • 2 gulrøtter, grovhakket
 • ¼ sellerirot, grovhakket
 • 5 fedd hvitløk, med skall
 • 2 laurbærblader
 • 1 stjerneanis
 • 4 nellikspiker

Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.

Selve prosessen starter noen dager før måltidet starter. Rut svoren hvis du ikke har kjøpt ribbe hvor dette allerede er gjort. Gni inn rause mengder med salt og pepper. Gni det godt inn i alle sprekker, kriker og kroker. Pakk ribben inn i aluminiumsfolie og la den ligge i kjøleskapet. Tidspunktet du skal spise ribben avgjør når du må sette den i ovnen. Vi spiser middag kl 17:00 på julaften så da er kl 07:00 et fint tidspunkt å begynne.Sett ovnen på 200 grader (over- og undervarme)  Skyll av saltet på ribben under kaldt vann. Tørk den med litt kjøkkenpapir. Dryss over salt og pepper. Hell vann i en stor form. Tilsett grønnsaker, laurbærblader, stjerneanis og nellikspiker. Legg ribben med svorsiden opp, Bygg opp under ribben med baller av sammenkrøllet aluminiumsfolie eller en tallerken for å få svoren til å ligge med en svakt buet form slik at fett og kjøttsaft kan renne ut på sidene.  Pakk formen godt inn aluminiumsfolie, det skal være helt tett. Sett ribben midt i ovnen og la den stå i 1 time. Etter 1 time, fjerner du aluminiumsfolien og skrur ovnen ned til til 90 grader.  Etter rundt 6 1/2 timer så skal ribba være ferdigstekt. Du må tilpasse tiden litt etter hvor stor ribbe du har. Skru opp ovnen til 250 grader og slå på varmluften. Nå skal svoren bli sprø. Nå må du følge godt med, veien mellom suksess og fiasko er kort. Etter ca 20 minutter bør du se gode resultater. Ta ut ribben og la den hvile en stund. Ikke dekk den til, da blir svoren seig. Sil av kraften og bruk den som base til sausen.

Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.

Ønsker du å se flere oppskrifter på julefavoritter? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Hjemmelagde medisterkaker hører med i julen her hos oss. Den er det naturlige tilbehøret til ribbe, vi har den til middag flere ganger før julekvelden og den er skikkelig god på brødskiva eller i en lefse med litt sennep. Jeg pleier å lage opp en stor porsjon, som jeg pakker i porsjonsposer og fryser ned. Det er nok som skjer i julestria, så da er det deilig å ha noen middager klare i fryseren.
Medisterkaker
Risengrynsgrøt hører med i julen. Det er ikke bare nissen som har risengrynsgrøt som favorittmat, mange andre serverer grøt i hvert fall en gang i løpet av julen Hjemmelaget risengrynsgrøt er veldig enkelt å lage, resultatet blir så uendelig mye bedre enn posegrøten eller plastbakkene med ferdig grøt. Lag gjerne en ekstra stor porsjon, så lager du riskrem av restene.
Julegrøt
Mamma sine krumkaker er en av mine julefavoritter, gjerne servert sammen med litt krokanis. Krumkaker er veldig tradisjonelle julekaker, og er en av de syv slagene det var forventet at man bakte til jul fra gammelt av.
Mammas krumkaker
Kokosmakroner
Kokosmakroner

God jul

%d bloggers like this: