Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.

Eltefri julekake

Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.

Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.

 Ingredienser (1 stk)

  • 450g hvetemel
  • 150g speltmel
  • 100g rosiner
  • 50 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts tørrgjær
  • ½ ts salt
  • 3 dl melk
  • 1 dl vann
  • 125 g smør, smeltet

Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.

Ha alt det tørre i en bolle, bland dette godt sammen. Tilsett melk, vann og smeltet smør. Bland alt sammen. Dekk bollen med et lokk eller litt plastfilm. Sett bollen på benken og la den stå i 12-18 timer. Jeg bruker vanligvis å sette deigen kvelden før. Når de 12-18 timene har gått, hvelver du deigen ut på en melet benk. Nå skal du brette deigen flere ganger, inn mot midten. Etterhvert vil deigen samle opp mel fra bordet og bli fastere og lettere å jobbe med.  Spe i med mere mel om nødvendig. Jeg bruker en deigskrape som gjør jobben lettere. Dryss litt mel over et bakepapir og legg deigen oppe på melet. Legg bakebollen opp ned over deigen og la den hvile i to timer. En halv time før du skal steke julekaken setter du en støpejernsgryte på ca 4 liter i ovnen, sett ovnen på 230 grader. Når det har gått en halvtime, tar du ut gryten. Løft opp bakepapiret med deigen og hvelv den over i gryten. Sett på lokket og sett gryten i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket på gryten, skrur ned temperaturen til 200 grader og lar den stå i 15 minutter til. Avkjøles helt på en rist før du skjærer i det. Smaker fantastisk med smør og brunost.

Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.

Har du lyst til å se flere julefavoritter, trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kokosmakroner
Mamma sine krumkaker er en av mine julefavoritter, gjerne servert sammen med litt krokanis. Krumkaker er veldig tradisjonelle julekaker, og er en av de syv slagene det var forventet at man bakte til jul fra gammelt av.
Mammas krumkaker

 

God jul

%d bloggers like this: