Ekte dansk brunsviger stod ofte på kaffebordet når jeg besøkte min danske bestemor. Brunsviger er gjærdeig, som i prinsippet er en bolledeig dynket med kolossale mengder smør og sukker. Dette er bestemor sin oppskrift på brunsviger. Jeg har bare en liste med ingredienser og mengder, men ingen fremgangsmåte.  Her har jeg improvisert litt og gjort det som virker mest naturlig.  Jeg har også tilsatt litt smør i deigen, det gjorde ikke bestemor. Bestemor brukte dessuten margarin i fyllet, jeg har byttet ut dette med smør. Prøv å lag brunsviger du også, så har du kanskje fått deg en ny favorittkake.

Bestemors brunsviger

Ekte dansk brunsviger stod ofte på kaffebordet, når jeg besøkte min danske bestemor. Brunsviger er gjærdeig, som i prinsippet er en bolledeig dynket med kolossale mengder smør og sukker. Dette er bestemor sin oppskrift på brunsviger. Jeg har bare en liste med ingredienser og mengder, men ingen fremgangsmåte.  Her har jeg improvisert litt og gjort det som virker mest naturlig.  Jeg har også tilsatt litt smør i deigen, det gjorde ikke bestemor. Bestemor brukte dessuten margarin i fyllet, jeg har byttet ut dette med smør. Prøv å lag brunsviger du også, så har du kanskje fått deg en ny favorittkake.

 

Ekte dansk brunsviger stod ofte på kaffebordet når jeg besøkte min danske bestemor. Brunsviger er gjærdeig, som i prinsippet er en bolledeig dynket med kolossale mengder smør og sukker. Dette er bestemor sin oppskrift på brunsviger. Jeg har bare en liste med ingredienser og mengder, men ingen fremgangsmåte.  Her har jeg improvisert litt og gjort det som virker mest naturlig.  Jeg har også tilsatt litt smør i deigen, det gjorde ikke bestemor. Bestemor brukte dessuten margarin i fyllet, jeg har byttet ut dette med smør. Prøv å lag brunsviger du også, så har du kanskje fått deg en ny favorittkake.

Deig

  • 2 dl melk
  • 25 g gjær
  • 250 g hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 1 egg
  • 40 g smør, romtemperert og i terninger

Fyll

  • 100g smør, til fyllet
  • 125 g brun farin

Ekte dansk brunsviger stod ofte på kaffebordet når jeg besøkte min danske bestemor. Brunsviger er gjærdeig, som i prinsippet er en bolledeig dynket med kolossale mengder smør og sukker. Dette er bestemor sin oppskrift på brunsviger. Jeg har bare en liste med ingredienser og mengder, men ingen fremgangsmåte.  Her har jeg improvisert litt og gjort det som virker mest naturlig.  Jeg har også tilsatt litt smør i deigen, det gjorde ikke bestemor. Bestemor brukte dessuten margarin i fyllet, jeg har byttet ut dette med smør. Prøv å lag brunsviger du også, så har du kanskje fått deg en ny favorittkake.

 

Varm opp melken til den er fingervarm. Hell den over i en bakebolle og smuldre i gjæren. Rør rundt til gjæren er oppløst.  Tilsett sukker og hvetemel mens du elter. Hold litt igjen på melet. Deigen skal absolutt ikke bli fast. Når dette er blandet godt så tilsetter du egget og smøret tilsetter du litt om gangen. Deigen eltes i ca 15 minutter. Når deigen er elastisk og fin så er den klar. Kle en bakeform på rundt 22x32cm med bakepapir. Smører du litt smør utover pannen før du legger i papiret, så sitter papiret bedre i formen.  Hell deigen over i formen og la den hvile i ca 5 minutter. Trykk deigen helt ut i kantene. Dekk formen med plast og la den heve i ca en time. I mens kan du begynne på fyllet. Ha smør og sukker i en kasserolle, varmes forsiktig opp under omrøring. Når sukkeret har løst seg helt opp er det klart. Settes til side og avkjøles noe. Når deigen her ferdighevet trykker du små fordypninger rundt i deigen. Dette er for at du skal få små groper med ekstra fyll. Hell fyllet over kaken og sørg for at hele kaken er dekket. Dekk kaken med plast og la den heve i 15-20 minutter. Kaken stekes midt i ovnen på 200 grader, i ca 15 minutter. Server kaken lun og gjerne med en god kopp kaffe til

Ekte dansk brunsviger stod ofte på kaffebordet når jeg besøkte min danske bestemor. Brunsviger er gjærdeig, som i prinsippet er en bolledeig dynket med kolossale mengder smør og sukker. Dette er bestemor sin oppskrift på brunsviger. Jeg har bare en liste med ingredienser og mengder, men ingen fremgangsmåte.  Her har jeg improvisert litt og gjort det som virker mest naturlig.  Jeg har også tilsatt litt smør i deigen, det gjorde ikke bestemor. Bestemor brukte dessuten margarin i fyllet, jeg har byttet ut dette med smør. Prøv å lag brunsviger du også, så har du kanskje fått deg en ny favorittkake.
Bestemor og bestefar fra tiden de drev Svartskog kolonial

Har du lyst til å se flere kakeoppskrifter? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Myk og saftig sitronkake med frisk og syrlig smak av sitroner. For å gjøre kaken supersaftig, heller jeg sukkerlake over sitronkaken med en gang jeg har tatt den ut av ovnen. For å gjøre denne sitronkaken enda morsommere har jeg tilsatt valmuefrø både i deigen og på glasuren. Denne kaken bør du lage.
Sitronkake
Jeg har aldri vært noen kakemons, men etterhvert som alderen kommer snikende på, så har jeg begynt å sette pris på noe søtt til kaffekoppen etter middagen. En saftig og krydret banankake med sjokolade er midt i blinken til dette formålet. Denne kaken holder seg saftig og veldig god i flere dager. Hvis du ikke spiser den opp med en gang.
Banankake med sjokolade
Denne oppskriften er mammas gode gamle oppskrift på krydderkake, hvor jeg kun har tilsatt revne gulrøtter og laget en glasur. Og vips så ble det en gulrotkake. Veldig enkelt og ikke minst veldig godt. 
Gulrotkake

 

 

 

%d bloggers like this: