Med alderen har den dårlige samvittigheten kommet snikende på. Jeg misliker i langt større grad nå enn tidligere, tanken på at noe har måtte bøte med livet, for at jeg skal få spise kjøtt. Vi har ingen ambisjoner om å fullstendig kutte ut kjøtt og bli fullblods vegetarianere her i familien, men vi prøver å redusere inntaket av kjøtt. Vi spiser mindre kjøtt i kjøttretter og vi spiser flere kjøttfrie måltider enn tidligere. Det føles ikke som noe tap. Noen retter smaker rett og slett bedre uten kjøtt. Denne lasagnen, proppet med grønnsaker for eksempel. Spinat, linser, squash, gulrøtter i en digg tomatsaus gjør at man ikke savner kjøtt i det hele tatt. Prøv å lag kjøttfri lasagne du også.

Grønnsakslasagne – et kjøttfritt alternativ

Med alderen har den dårlige samvittigheten kommet snikende på. Jeg misliker i langt større grad nå enn tidligere, tanken på at noe har måtte bøte med livet, for at jeg skal få spise kjøtt. Vi har ingen ambisjoner om å fullstendig kutte ut kjøtt og bli fullblods vegetarianere her i familien, men vi prøver å redusere inntaket av kjøtt. Vi spiser mindre kjøtt i kjøttretter og vi spiser flere kjøttfrie måltider enn tidligere. Det føles ikke som noe tap. Noen retter smaker rett og slett bedre uten kjøtt. Denne vegetarlasagnen, proppet med grønnsaker for eksempel. Spinat, linser, squash, gulrøtter i en digg tomatsaus, gjør at man ikke savner kjøtt i det hele tatt. Prøv å lag vegetarlasagne du også.

Med alderen har den dårlige samvittigheten kommet snikende på. Jeg misliker i langt større grad nå enn tidligere, tanken på at noe har måtte bøte med livet, for at jeg skal få spise kjøtt. Vi har ingen ambisjoner om å fullstendig kutte ut kjøtt og bli fullblods vegetarianere her i familien, men vi prøver å redusere inntaket av kjøtt. Vi spiser mindre kjøtt i kjøttretter og vi spiser flere kjøttfrie måltider enn tidligere. Det føles ikke som noe tap. Noen retter smaker rett og slett bedre uten kjøtt. Denne lasagnen, proppet med grønnsaker for eksempel. Spinat, linser, squash, gulrøtter i en digg tomatsaus gjør at man ikke savner kjøtt i det hele tatt. Prøv å lag kjøttfri lasagne du også.

Ingredienser

 • 1 løk, finhakket
 • 2 stilker stangselleri, finhakket
 • 3 gulrøtter, 2 stk i terninger og 1 stk revet
 • 1 squash, i terninger
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • ½ rød chili renset for frø, finhakket
 • 2 gode never spinat, grovhakket
 • 3 ss tomatpuré
 • 1 boks knuste tomater
 • 2 dl vann
 • 2 bokser røde linser
 • 1 ts oregano
 • 1 ts sukker
 • salt & pepper
 • 2 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • 5 dl melk
 • 1 kype revet muskat
 • 150 g revet ost (jeg brukte en blanding av Jarlsberg og parmesan)
 • 1 neve basilikumblader, grovhakket
 • 9 ark pastaplater

Med alderen har den dårlige samvittigheten kommet snikende på. Jeg misliker i langt større grad nå enn tidligere, tanken på at noe har måtte bøte med livet, for at jeg skal få spise kjøtt. Vi har ingen ambisjoner om å fullstendig kutte ut kjøtt og bli fullblods vegetarianere her i familien, men vi prøver å redusere inntaket av kjøtt. Vi spiser mindre kjøtt i kjøttretter og vi spiser flere kjøttfrie måltider enn tidligere. Det føles ikke som noe tap. Noen retter smaker rett og slett bedre uten kjøtt. Denne lasagnen, proppet med grønnsaker for eksempel. Spinat, linser, squash, gulrøtter i en digg tomatsaus gjør at man ikke savner kjøtt i det hele tatt. Prøv å lag kjøttfri lasagne du også.

Sett ovnen på 200 grader. Ha løk, hvitløk, chili, stangselleri, gulrøtter og squash i en romslig gryte med litt olje. La dette surre på middels varme i noen minutter, til løken er blank og myk. Tilsett spinat og rør litt rundt. Dytt grønnsakene litt til side i gryten. Tilsett tomatpuré og la den surre i et minutt eller to i gryten før du blander alt sammen. Tilsett linser, knuste tomater, vann, sukker og oregano. Bland alt godt sammen og gi det et oppkok. La det småputre under lokk i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Mens tomatsausen koker så kan du begynne på ostesausen. Smelt smør i en liten kjele. Ha i mel. Rør dette sammen til en klumpefri masse. Spe i melk under omrøring. Tilsett revet muskat.  Gi det et oppkok og la det småkoke i ca 10 minutter. Tilsett 100 g ost og rør til den har smeltet helt. Ta kjelen av varmen. Smak til med salt og pepper og vend tilslutt inn basilikum. Nå skal lasagnen monteres. Legg et lite lag med tomatsaus i bunnen av en ildfast form. Ha litt ostesaus over. Legg over tre lasagneplater, så et nytt lag med tomatsaus og ostesaus. Gjenta dette til du har fått tre lag med pastaplater. Avslutt med et lag tomatsaus før du heller ostesausen over. Dryss over resten av osten. Lasagnen stekes midt i ovnen i ca 30 minutter til osten er blitt gyllen. Serveres gjerne med godt brød og en liten salat til.

Tips: Gidder du ikke lage lasagne så kan du bruke tomatsausen til en vegetarbolognaise.

Med alderen har den dårlige samvittigheten kommet snikende på. Jeg misliker i langt større grad nå enn tidligere, tanken på at noe har måtte bøte med livet, for at jeg skal få spise kjøtt. Vi har ingen ambisjoner om å fullstendig kutte ut kjøtt og bli fullblods vegetarianere her i familien, men vi prøver å redusere inntaket av kjøtt. Vi spiser mindre kjøtt i kjøttretter og vi spiser flere kjøttfrie måltider enn tidligere. Det føles ikke som noe tap. Noen retter smaker rett og slett bedre uten kjøtt. Denne lasagnen, proppet med grønnsaker for eksempel. Spinat, linser, squash, gulrøtter i en digg tomatsaus gjør at man ikke savner kjøtt i det hele tatt. Prøv å lag kjøttfri lasagne du også.

Har du lyst til å se flere kjøttfrie alternativer? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vegetarcurry med kokosris
Dette er en super liten salat som fungerer utmerket som lunsj til en person. Her er det mye smaker og teksturer som gjør denne salaten litt annerledes enn en vanlig grønn salat.
Grønnkålsalat
Shakshouka er en rett som opprinnelig stammer fra Nord-Afrika, men den har spredt seg utover til midt-østen og er en populær frokostrett. Den består i hovedsak av egg som er posjert i en tomatisert løk- og paprikastuing.
Shakshouka
I dag er det Halloween og en ca en kvart million gresskar blir kjøpt og skjært ut til lykter og annen dekor. I morgen havner nesten alle disse i søplekassen. Det er fryktelig synd og ikke minst sløsing med en kjempegod råvare. Det er mye du kan bruke gresskarene til, denne gresskarsuppen med chili og ingefær for eksempel. Kjempegodt! 
Gresskarsuppe

 

 

%d bloggers like this: