Jeg elsker eltefrie brød og baker dette stort sett hver eneste dag. Da baker jeg som regel et halvgrovt matpakkebrød i form, som er kjempegodt. Men innimellom når jeg har lyst til å gjøre det lille ekstra, lager jeg andre typer brød som jeg tilsetter forskjellige ting for ekstra smak. Nystekt brød er suverent tilbehør til mange middags- og lunchretter, spesielt hvis man kommer opp med smakskombinasjoner som passer til det man skal servere. I dette eltefrie brødet, har jeg har brukt urter som rosmarin, basilikum og oregano. I tillegg har jeg tilsatt parmesan og soltørkede tomater som gjør at dette eltefrie urtebrødet fungerer utmerket til retter inspirert fra områdene rundt Middelhavet. Prøv å lag dette brødet og server det til en pastarett, suppe eller en gryte. Det er kjempegodt, jeg lover.

Eltefritt brød med urter, soltørkede tomater og parmesan

Jeg elsker eltefrie brød og jeg baker dette stort sett hver eneste dag. Da baker jeg som regel et halvgrovt matpakkebrød i form, som er kjempegodt. Men innimellom når jeg har lyst til å gjøre det lille ekstra, da lager jeg brød som jeg gjerne tilsetter forskjellige ting, for ekstra smak. Nystekt brød er suverent tilbehør til mange middags- og lunchretter, spesielt hvis man kommer opp med smakskombinasjoner som passer til det man skal servere. I dette eltefrie brødet, har jeg har brukt urter som rosmarin, basilikum og oregano. I tillegg har jeg tilsatt parmesan og soltørkede tomater, som gjør at dette eltefrie urtebrødet fungerer utmerket som tilbehør til retter inspirert fra områdene rundt Middelhavet Prøv å lag dette brødet og server det til en pastarett, suppe eller en gryte. Det er kjempegodt, jeg lover.

Jeg elsker eltefrie brød og baker dette stort sett hver eneste dag. Da baker jeg som regel et halvgrovt matpakkebrød i form, som er kjempegodt. Men innimellom når jeg har lyst til å gjøre det lille ekstra, lager jeg andre typer brød som jeg tilsetter forskjellige ting for ekstra smak. Nystekt brød er suverent tilbehør til mange middags- og lunchretter, spesielt hvis man kommer opp med smakskombinasjoner som passer til det man skal servere. I dette eltefrie brødet, har jeg har brukt urter som rosmarin, basilikum og oregano. I tillegg har jeg tilsatt parmesan og soltørkede tomater som gjør at dette eltefrie urtebrødet fungerer utmerket til retter inspirert fra områdene rundt Middelhavet. Prøv å lag dette brødet og server det til en pastarett, suppe eller en gryte. Det er kjempegodt, jeg lover.

Ingredienser

  • 500 g hvetemel
  • 1 ½ ts salt
  • ¼ ts tørrgjær
  • 60 g revet parmesan
  • 3 ss blandede urter, finhakket (jeg brukte frisk rosmarin, basilikum og tørket oregano)
  • 2 ss soltørkede tomater, grovhakket
  • 4 dl vann

Jeg elsker eltefrie brød og baker dette stort sett hver eneste dag. Da baker jeg som regel et halvgrovt matpakkebrød i form, som er kjempegodt. Men innimellom når jeg har lyst til å gjøre det lille ekstra, lager jeg andre typer brød som jeg tilsetter forskjellige ting for ekstra smak. Nystekt brød er suverent tilbehør til mange middags- og lunchretter, spesielt hvis man kommer opp med smakskombinasjoner som passer til det man skal servere. I dette eltefrie brødet, har jeg har brukt urter som rosmarin, basilikum og oregano. I tillegg har jeg tilsatt parmesan og soltørkede tomater som gjør at dette eltefrie urtebrødet fungerer utmerket til retter inspirert fra områdene rundt Middelhavet. Prøv å lag dette brødet og server det til en pastarett, suppe eller en gryte. Det er kjempegodt, jeg lover.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra vann og olje i en stor bakebolle. Bland dette godt sammen. Hell over vann og olje, bland dette sammen slik at du får en litt klissete deig. Dekk til bollen med et lokk eller plastfilm. Nå skal deigen stå 12-18 timer i romtemperatur. Gjør dette gjerne kvelden i forveien.  Når deigen er klar til å bakes ut, hvelver du den ut på en godt melet benk. Bruk en deigskrape eller lignende og brett deigen inn mot midten. Gjør dette flere ganger og du vil se at deigen etterhvert begynner å stramme seg opp litt og bli enklere å jobbe med. Legg deigen med brettekanten ned, på et stykke bakepapir med litt mel. Sett bakebollen opp ned over deigen og la den hvile. Etter 1 ½ time, setter du en jerngryte med lokk inn i ovnen og setter den på 250 grader. Etter ytterligere 30 minutter, tar du ut den glovarme gryten og hvelver deigen over i gryten. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen igjen. Etter 30 minutter, tar du av lokket og skrur temperaturen ned til 200 grader. Nå skal brødet stå i 15 minutter til. Ta ut gryten, hvelv brødet over på en rist og la det avkjøles godt før du skjærer i det. Serveres gjerne til en salat, lasagne, en suppe eller smør deg en brødskive.

Har du lyst til å se flere eltefrie brød? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

En god smørloff hører med til rekebordet eller til koldtbordet. Går man for den eltefrie varianten så er man garantert suksess. Dette brødet er enkelt å lage, men det skal heve veldig lenge så jeg pleier alltid å sette deigen dagen før jeg skal bruke det.
Eltefri smørloff
Her kommer nok en oppskrift på eltefritt brød. Jeg er veldig glad i dansk rugbrød og denne oppskriften er inspirert av dette. Masse deilige frø og den litt mørke sødmen fra mørk sirup.
Eltefritt dansk rugbrød
En av planene for 2018 her i husholdningen er å bake mest mulig brød selv. Så langt har det godt bra og jeg har ikke kjøpt brød siden midten av desember.  Godt brød smaker veldig godt og når du lager det selv kan du tilsette akkurat hva du ønsker. Dessuten er det mye billigere enn det brødet du kjøper. Dette brødet er tilsatt karve og ost som gir det en veldig artig smak og osten gjør at brødet blir veldig saftig.
Eltefritt “nøkkelostbrød”

 

 

%d bloggers like this: