Empanadas er små fylte paier, som du ofte finner i Sør-Amerika, men også i Spania og Portugal. De fleste land og kulturer har en form for innbakte paier. I itala finner du calzone, du har børek i Tyrkia, samosa i asia og afrika, pasty i Storbritannia, piroger i Russland osv.. Disse små paiene er glimrende matpakkemat, legg de i piknikkkurven eller server de til middag, gjerne med en liten salat til.

Empanadas

 

Empanadas er små fylte paier, som du ofte finner i Sør-Amerika, men også i Spania og Portugal. De fleste land og kulturer har sin egen variant av innbakte paier. I Italia finner du calzone, du har børek i Tyrkia, samosa i Asia og Afrika, pasties i Storbritannia, piroger i Russland osv.. Disse små paiene er glimrende matpakkemat, legg de i piknikkkurven eller server de til middag, gjerne med en liten salat til.

Empanadas er små fylte paier, som du ofte finner i Sør-Amerika, men også i Spania og Portugal. De fleste land og kulturer har en form for innbakte paier. I itala finner du calzone, du har børek i Tyrkia, samosa i asia og afrika, pasty i Storbritannia, piroger i Russland osv.. Disse små paiene er glimrende matpakkemat, legg de i piknikkkurven eller server de til middag, gjerne med en liten salat til.

Ingredienser (16 stk)

 • 400 g hvetemel
 • 200 g kaldt smør
 • 3 egg, sammepisket
 • 1 ts salt
 • 300 g kjøttdeig
 • 1 løk, finhakket
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 100 g revet gulrot
 • 200 g kokte poteter, delt I terninger på ca 1x1cm
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ½ ss worchestershiresaus
 • 1 ½ ss rødvinsedikk
 • 1 ts sukker
 • ½ ts røkt paprikapulver, gjerne den hotte typen
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • salt& pepper
 • 1 egg, sammenvispet til pensling

Empanadas er små fylte paier, som du ofte finner i Sør-Amerika, men også i Spania og Portugal. De fleste land og kulturer har en form for innbakte paier. I itala finner du calzone, du har børek i Tyrkia, samosa i asia og afrika, pasty i Storbritannia, piroger i Russland osv.. Disse små paiene er glimrende matpakkemat, legg de i piknikkkurven eller server de til middag, gjerne med en liten salat til.

Ha hvetemel i over i en bolle.  Bruk en ostehøvel eller en kniv til å skjøre tynne skiver av smøret. Dette gjør det enklere å jobbe med smøret og melet. Bruk begge hendene til å smuldre dette sammen. Det gjør ikke noe om du får noen større biter med smør i deigen.  Hell over eggene og saltet. Bland dette forsiktig sammen til du får en fast og fin deig. Jobb minst mulig med deigen. Pakk den inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i minimum en time. Sett ovnen på 200 grader. Stek kjøttdeigen i en varm panne med litt olje. Hakk den opp underveis. Tilsett løk, gulrot og hvitløk og la dette surre i noen minutter, til løken har blitt myk. Tilsett potetene, nå må du begynne å jobbe litt forsiktig med fyllet, så du ikke moser potetene. Tilsett tomatpuré, worchestershiresaus, rødvinseddik, sukker og røkt paprika. Bland dette godt sammen med en lett hånd. Vend inn persille og smak til med salt og pepper. Sett fyllet til side og la de kjøle seg ned litt. Ta deigen ut av kjøleskapet, del den opp i 16 like store emner. Trill emnene til runde boller og kjevle de ut til runde deigemner som er ca 16 cm i diameter. Legg 2 spiseskjeer med fyll på hver runding, litt til side for midten. Pensle kanten på deigen, fold deigen over fyllet slik at du får en halvmåneformet pai. Trykk ned kanten med en gaffel. Legg paien på et stekebrett med bakepapir, og pensle den med egg. Gjenta prosessen med alle paiene. Paiene stekes midt i ovnen i ca 15 minutter. Serveres gjerne sammen med en chimichurri.

Empanadas er små fylte paier, som du ofte finner i Sør-Amerika, men også i Spania og Portugal. De fleste land og kulturer har en form for innbakte paier. I itala finner du calzone, du har børek i Tyrkia, samosa i asia og afrika, pasty i Storbritannia, piroger i Russland osv.. Disse små paiene er glimrende matpakkemat, legg de i piknikkkurven eller server de til middag, gjerne med en liten salat til.

Ha et hyggelig måltid

Har du lyst til å se flere oppskrifter på småretter? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Tostadas er en mexicansk/latinamerikansk måte å servere en rett på. Ordet er spansk og betyr rett og slett ristet. Altså at retten inneholder en ristet eller fritert del, som er et av hovedelementene. Her har jeg fritert helt vanlige potetlomper slik at de blir en slags nacho. Disse har jeg toppet med en silkemyk avocadokrem, terninger av rå salmalaks og epler. Dette er skikkelig snadder.
Tostadas med laks og avocadokrem
Croque monsieur er opprinnelig en fransk rett som ble servert som snacks på caféer etc. Brød, med ostesaus, ost og skinke, dette er gode saker.
Croque monsieur
Eggs benedict tror jeg må være verdens beste eggerett. Asparges, røkt skinke, posjert egg på en deilig skive smørstekt brød, toppet med deilig hollandaisesaus. Jeg får vann i munnen bare av å tenke på det. Her er det mye som skjer på en gang, så det er lurt å gjøre alt klart på forhånd. Hva med å imponere familien, med eggs benedict til helgebrunchen?
Eggs benedict

 

%d