Risengrynsgrøt hører med i julen. Det er ikke bare nissen som har risengrynsgrøt som favorittmat, mange andre serverer grøt i hvert fall en gang i løpet av julen Hjemmelaget risengrynsgrøt er veldig enkelt å lage, resultatet blir så uendelig mye bedre enn posegrøten eller plastbakkene med ferdig grøt. Lag gjerne en ekstra stor porsjon, så lager du riskrem av restene.

Nå er det jul igjen

Det er 1. desember, julen er like rundt hjørnet (Jippi) og i den anledning, tenkte jeg å samle noen av mine favorittoppskrifter, som jeg har publisert tidligere. Trykk på bildene under, så kommer du rett til oppskriftene.  Vi kan jo like gjerne begynne med ribbe, som for mange er julens høydepunkt, og kanskje det de gruer seg mest til å lage. Blir ribben saftig, blir svoren spør? Med denne oppskriften er svaret ja på begge spørsmålene.

Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.
Langtidsstekt juleribbe med knasende sprø svor

Til ribbe så må man ha medisterkaker, jeg lager mine medisterkaker tidlig i desember. Da lager jeg en stor porsjon, som jeg legger i fryseren. Når julestria setter inn og du kommer hjem etter en lang dag på jobb, med påfølgende julegaveshopping, da er det . fint å ha noe i fryseren, så du kan få deg en rask middag. Lomper, medisterkaker, dijonsennep og rødkål. Det er en av mine favoritter.

Hjemmelagde medisterkaker hører med i julen her hos oss. Den er det naturlige tilbehøret til ribbe, vi har den til middag flere ganger før julekvelden og den er skikkelig god på brødskiva eller i en lefse med litt sennep. Jeg pleier å lage opp en stor porsjon, som jeg pakker i porsjonsposer og fryser ned. Det er nok som skjer i julestria, så da er det deilig å ha noen middager klare i fryseren.
Hjemmelagde medisterkaker 

“På låven sitter nissen med sin julegrøt” Julegrøten er en klassiker i julen. I de senere år, tror jeg nok flere og flere går for en ferdiglaget grøt, som de varmer opp. Og jeg skal innrømme at de fleste smaker helt ok. Men så er det noe med følelsen av å lage noe selv. Risengrynsgrøt fra bunnen, er slettes ikke vanskelig å lage. Det krever bare litt oppmerksomhet.

Risengrynsgrøt hører med i julen. Det er ikke bare nissen som har risengrynsgrøt som favorittmat, mange andre serverer grøt i hvert fall en gang i løpet av julen Hjemmelaget risengrynsgrøt er veldig enkelt å lage, resultatet blir så uendelig mye bedre enn posegrøten eller plastbakkene med ferdig grøt. Lag gjerne en ekstra stor porsjon, så lager du riskrem av restene.
Risengrynsgrøt

Når du først er i gang med å lage risengrynsgrøt, så lag gjerne en altfor stor porsjon. Restene bruker du til å lage riskrem. Riskrem med hjemmelaget bringebærsaus, er min foretrukne dessert på julaften.

Multekrem, karamellpudding og riskrem er kanskje de vanligste dessertene å servere på julaften. Riskrem er min favoritt og den har vi sverget til i mange år. Lager du risengrynsgrøt en av de siste dagene før jul så har du i praksis allerede laget denne desserten. Serverer du denne med en hjemmelaget bringebærsaus så er du garantert en fantastisk avslutning på den lekre julemiddagen du nettopp har spist.
Riskrem med bringebærsaus

Det skal jo bakes litt kaker til jul også. Vi går rett på sak og begynner med den enkleste. Eltefri julekake, enklere blir det ikke. Ha alle ingredienser i en bolle, rør rundt, vent 12-18 timer, fold deigen, stek og til slutt så er det bare å lene seg tilbake og kose seg med varm gjærbakst.

Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.
Eltefri julekake

Krumkaker har vært min favorittjulekake, så lenge jeg kan huske. Perfekt til å småspise, men aller best sammen med litt is eller multekrem. Når du lager krumkaker, så lager du de tradisjonelle “rullene”. Lag også noen som du folder over et glass, når de er avkjølt så har du et “krumkakebeger” som du kan ha is eller multekrem i.

Mamma sine krumkaker er en av mine julefavoritter, gjerne servert sammen med litt krokanis. Krumkaker er veldig tradisjonelle julekaker, og er en av de syv slagene det var forventet at man bakte til jul fra gammelt av.
Mammas krumkaker

En annen kake jeg må ha i julen er kokosmakroner. Tenk at 4 ingredienser kan smake så digg.

Kokosmakroner
Kokosmakroner

 

Dette er noen av mine favoritter, hva er dine julefavoritter?

Ha en hyggelig jul

 

 

 

 

%d bloggers like this: