Surkål er tradisjonelt tilbehør i julen. Prøv å lage den selv, det er kjempelett. Du kan fint lage den i dagene før julaften, for så å varme den opp til juleribben. Her har du min variant av klassisk surkål.

Surkål

Surkål er tradisjonelt tilbehør i julen. Prøv å lage den selv, det er kjempelett. Du kan fint lage den i dagene før julaften, for så å varme den opp til juleribben. Her har du min variant av klassisk surkål.

Surkål er tradisjonelt tilbehør i julen. Prøv å lage den selv, det er kjempelett. Du kan fint lage den i dagene før julaften, for så å varme den opp til juleribben. Her har du min variant av klassisk surkål.

Ingredienser (8 pors)

  • 1 kg hodekål, finsnittet
  • 2 stk granny smith eple, revet
  • 3 dl kjøttkraft
  • 3 ts eddik, 7%
  • 3 ts sukker
  • 2 ½ ts karve
  • 1 ½ ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss ribbefett

Ha kål, eple, kjøttkraft, eddik, karve, salt og pepper i en romslig kjele. Rør dette godt sammen. Gi det et oppkok, skru ned varmen og la det trekke i ca 45 minutter. Hvis du har veldig mye væske i gryten kan du løfte av lokket og la væsken koke litt inn. Rør inn ribbefett rett før servering.

Surkål er tradisjonelt tilbehør i julen. Prøv å lage den selv, det er kjempelett. Du kan fint lage den i dagene før julaften, for så å varme den opp til juleribben. Her har du min variant av klassisk surkål.

ha en hyggelig jul

Ønsker du litt inspirasjon til julematen? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.
ribbe med knasende sprø svor
Hjemmelagde medisterkaker hører med i julen her hos oss. Den er det naturlige tilbehøret til ribbe, vi har den til middag flere ganger før julekvelden og den er skikkelig god på brødskiva eller i en lefse med litt sennep. Jeg pleier å lage opp en stor porsjon, som jeg pakker i porsjonsposer og fryser ned. Det er nok som skjer i julestria, så da er det deilig å ha noen middager klare i fryseren.
medisterkaker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: