Vi har vår pannekaketirsdag, da er det pannekaker og gjerne tomatsuppe som står på menyen. Hos våre naboer i Sverige er det torsdag som er den store dagen. Da blir det servert ertesuppe og pannekaker i militæret, på de fleste skoler og i mange hjem.

Svensk ertesuppe

Vi har vår pannekaketirsdag, da er det pannekaker og gjerne tomatsuppe som står på menyen. Hos våre naboer i Sverige, er det torsdag som er den store dagen. Da blir det servert ertesuppe og pannekaker i militæret, på de fleste skoler og i mange hjem.

 Ingredienser

 • 500 g gule erter
 • 1 røkt svineknoke
 • 1 ½ liter kraft fra svineskanken
 • 1 gul løk, finhakket
 • 2 laurbærblader
 • 4 stk allehånde
 • 1 god kvast timian
 • 3 stk gulrøtter, i fine terninger
 • 1 purre, finsnittet
 • kruspersille, finhakket
 • grov sennep
 • salt & pepper

Vi har vår pannekaketirsdag, da er det pannekaker og gjerne tomatsuppe som står på menyen. Hos våre naboer i Sverige er det torsdag som er den store dagen. Da blir det servert ertesuppe og pannekaker i militæret, på de fleste skoler og i mange hjem.

Legg ertene i bløt, dagen før du skal lage ertesuppen. Legg svineknoken i en gryte, fyll opp med vann til det dekker. Gi det et oppkok, skru ned varmen og la det simre i 2 ½ – 3 timer. Kjøttet skal være mørt og falle av benet. Ta ut knoken og rens kjøttet og legg det til side. Sil av ertene og legg de i en stor gryte. Hell over 2 ½ liter av kokevannet fra knoken. Tilsett løk, allehånde, laurbær og timian. Gi det et oppkok, skru ned varmen og la det putre til ertene er myke, ca 3 timer. Når det er ca 15 minutter igjen, tilsetter du gulrot og purre. La dette koke til gulrøttene er møre. Tilsett det pillede kjøttet. Smak til med salt og pepper. Når kjøttet er gjennomvarmt er maten klar. Serveres gjerne med en klatt grov sennep og knekkebrød, gjerne med en god lagret ost (Västerbottensost er min favoritt). Skal du være ordentlig svensk så spiser du dette på en torsdag. Avslutt gjerne måltidet med pannekaker, oppskrift finner du her.

Vi har vår pannekaketirsdag, da er det pannekaker og gjerne tomatsuppe som står på menyen. Hos våre naboer i Sverige er det torsdag som er den store dagen. Da blir det servert ertesuppe og pannekaker i militæret, på de fleste skoler og i mange hjem.

Ha et hyggelig måltid

 

Ønsker du tips til andre supper? Trykk på bildene under, for å komme rett til oppskriftene.

I dag er det Halloween og en ca en kvart million gresskar blir kjøpt og skjært ut til lykter og annen dekor. I morgen havner nesten alle disse i søplekassen. Det er fryktelig synd og ikke minst sløsing med en kjempegod råvare. Det er mye du kan bruke gresskarene til, denne gresskarsuppen med chili og ingefær for eksempel. Kjempegodt! 
Gresskarsuppe med chili og ingefær
Nå som den verste sommervarmen har gitt seg, smaker det godt med litt suppe igjen. Dette er en rask versjon, av en klassisk kremet fiskesuppe. Denne versjonen inneholder masse friske grønnsaker, saftig bakt laks og fiskepudding. Fisken baker jeg i ovnen, da har jeg full kontroll på tilberedningstiden og  jeg unngår tørr fisk.
Kremet fiskesuppe
Blomkålsuppe er en veldig god suppe som du lager veldig raskt. Med litt knasende topping blir suppen fullkommen.
Blomkålsuppe med knasende sprø topping

 

 

%d bloggers like this: