Komle, raspeball, potetball, klubb eller kompe. Det spiller ingen rolle hva du kaller denne retten, den er kjempegod uansett.

Raspeballer, komle, potetball – kjært barn, mange navn

Komle, raspeballer, potetball, klubb eller kompe. Det spiller ingen rolle hva du kaller denne retten, den er kjempegod uansett.

Ingredienser (4 porsjoner)

 • 1 stk røkt svineknoke
 • 750 g rå potet
 • 350 g kokt potet
 • 3 dl byggmel
 • 2 ss hvetemel
 • 1 ts salt
 • En bunt frisk timian (kan erstattes med tørket timian)

Kålrotstappe

 • 1 kg kålrot, i skiver
 • 3 stk gulrøtter
 • 1 ts salt
 • ¼ ts hvit pepper
 • muskatnøtt
 • 1 dl matfløte
 • 4 ss smør

Til servering

 • 100 g smør
 • 200 g bacon, grovhakket
Komle, raspeball, potetball, klubb eller kompe. Det spiller ingen rolle hva du kaller denne retten, den er kjempegod uansett.

Legg svineknoken i en kjele, fyll på med vann til det dekker. Gi det et oppkok, skru ned varmen og la det trekke i 3 timer til kjøttet er mørt. Plukk ut svineknoken og rens kjøttet. Settes til side. Ta vare på kraften, du skal trekke raspeballene i denne. Skrell de rå potetene og riv de på et rivjern. Klem ut så mye væske av potetene som du klarer. Ha de kokte potetene i en bolle og mos de med en gaffel eller en potetstapper. Tilsett de revne potetene, salt, hvetemel og nesten alt byggmelet. Dette blandes godt sammen. Hvor mye a melet du trenger avhenger av potetene. Du skal ha relativt faste baller som holder formen. Men du ønsker ikke harde og kompakte baller. Form deigen til runde baller med hjelp av en spiseskje som du dypper i kaldt vann. Ha raspeballene i kokende kraft tilsatt timian. Raspeballene skal koke under lokk i ca 30 min, litt avhengig av størrelsen. Når de flyter opp, er de klare. Del en på midten for å sjekke.  Mens raspeballene koker, begynner du på rotmosen. Kok kålrot i skiver og gulrøtter møre, slå av vannet og la de dampe seg tørre, tilsett matfløte og smør. Mos dette sammen og tilsett salt og pepper før du smaker til med litt revet muskatnøtt. Stek bacon halveis sprøtt. Smelt smøret. Ha bacon og stekefettet fra baconet over i smøret.

Tips: Du kan godt koke svineknoken dagen i forveien.

Tips2: Fyller du raspeballene med litt stekt flesk i terninger, får du raspeball med dott.

Komle, raspeball, potetball, klubb eller kompe. Det spiller ingen rolle hva du kaller denne retten, den er kjempegod uansett.

Ha et hyggelig måltid

Ønsker du å bli inspirert? Trykk på bildene under

Plukkfisk en gammel norsk klassiker som stammer fra vestlandet. Retten består vanligvis av kokt torsk, poteter og purre i hvit saus.  Bruk den fisken du har lyst på. Har du ikke fisk- og potetrester liggende, så er det bare å bake eller koke opp på forhånd.
Plukkfisk
Lam i dill er en skikkelig slager og retten er i grunn en bare en lammefrikassé, med masse dill og litt grønnsaker. Her har jeg tatt en snarvei. I stedet for å vente på grytekjøtt som trenger lang tid i gryten, har jeg laget denne versjonen med lammekjøttdeig, som jeg har laget kjøttboller av. 
Lammeboller i dill
Jeg elsker norsk tradisjonsmat og kjøttpudding har alltid vært en av favorittene. Servert sammen med kokte poteter, dampede grønnsaker, brun saus og tyttebærsyltetøy så har du en middag som roper tradisjon og søndag.
Kjøttpudding
%d bloggers like this: