Pinnekjøtt er tradisjonsrik festmat og for mange selveste julemiddagen. Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbe av sau. Når du skal lage pinnekjøtt, så må du ta et valg før du i det hele tatt får begynt, det er om du skal ha røkt eller urøkt kjøtt, jeg velger alltid røkt. Hos oss har pinnekjøtt blitt vårt faste måltid på lille julaften. 

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er tradisjonsrik festmat og for mange selveste julemiddagen. Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbe av sau. Når du skal lage pinnekjøtt, så må du ta et valg før du i det hele tatt får begynt, det er om du skal ha røkt eller urøkt kjøtt. Her er det delte meninger, jeg foretrekker røkt.

Ingredienser (4 pors)

  • 2 kg pinnekjøtt
  • 1-2 l liter god grønnsakskraft
Pinnekjøtt er tradisjonsrik festmat og for mange selveste julemiddagen. Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbe av sau. Når du skal lage pinnekjøtt, så må du ta et valg før du i det hele tatt får begynt, det er om du skal ha røkt eller urøkt kjøtt, jeg velger alltid røkt. Hos oss har pinnekjøtt blitt vårt faste måltid på lille julaften. 

Pinnekjøttet må vannes ordentlig ut før damping helst oppmot 30 timer i romtemperatur. Når kjøttet er vannet ut, så er det klart for damping. Man bruker tradisjonelt bjørkepinner i bunn av gryten, men siden jeg bruker sjyen i bunnen av gryten som base for min saus, så foretrekker jeg å bruke en gryte med metallrist. Da kan jeg enkelt løfte ut pinnekjøttet og helle sjyen over i en annen gryte. Uavhengig om du bruker pinner eller rist, så er prosessen lik.  Siden jeg skal bruke sjyen som base i en saus, foretrekker jeg å bruke en god grønnsakskraft til damping av pinnekjøtt. Men du kan utmerket godt bruke vann. Fyll opp med kraft/vann, til like under bunnen av risten/pinnene. Kjøttet legges på kryss og tvers oppover i gryten. Legg på et lokk. Gi kraften/vannet et skikkelig oppkok, og skru ned temperaturen, vannet skal være like under kokepunktet. La kjøttet dampe i 3 timer. Følg med så gryten ikke koker tørr, fyll eventuelt på med litt kokende vann hvis det er nødvendig. Skal du ha Vossakorv til pinnekjøttet, legger du pølsebitene i gryten når det gjenstår ca 15 minutter av dampingen. Ønsker du litt sprø overflate på pinnekjøttet, så legger du kjøttet utover et bakebrett og legger det under grillelementene i ovnen i et par minutter. Pinnekjøttet serveres sammen med en god rotmos, mandelpoteter og sjyen fra gryten.

Tips: Har du ikke tid til å vente i 30 timer på at kjøttet skal bli vannet ut, så kan du korte ned tiden ved å vanne ut kjøttet i lunkent vann.

Tips 2: Har du ikke tid til å vanne ut kjøttet i det hele tatt, så får du nå kjøpt ferdig utvannet kjøtt.

Ha en hyggelig jul

Ønsker du å se oppskrifter på annen julemat, trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

%d bloggers like this: