lussekatter

Lussekatter

Luciadager er 13. desember. Da må de Lussekatter på bordet. Jeg synes ofte lussekatter kan være litt tørre, harde og kjedelige. Men med denne oppskriften får du garantert saftige og luftige lussekatter.

Ingredienser (ca 14 stk)

  • 3 ½ dl skummet kulturmelk
  • 1/4 g safran (kan erstattes med gurkemeie)
  • 600g hvetemel
  • 140g sukker
  • 1 pakke gjær
  • 1 1/2 ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • 130g smør romtemperert i terninger
  • 2 egg (1 til deigen og 1 til pensling)
  • rosiner til pynt

Løs opp gjær i melk som er varmet opp til ca 20 grader, ha safran i melken og la den stå i et par minutter slik at safranen får satt skikkelig gulfarge på melken. Bland alt det tørre i en bakebolle (spar på 50g mel og sett til side), ha i egget og melken og kjør maskinen på forholdsvis lav hastighet til deigen har samlet seg. Skru opp hastigheten til ca middels hastighet og ha i smøret. Elt deigen i ca 13-15 minutter. Hvis deigen blir for bløt tilsetter du litt av melet du har spart på. Deigen skal være elastisk og smidig. Nå skal deigen hvile, tre litt plastfilm over bollen og sett den et lunt sted i 45-60 minutter. Etter dette bør deigen ha hevet til rundt dobbel størrelse. Del deigen i ca 14 like store emner. Trill disse til en pølse på tykkelse med en wienerpølse. Form hver pølse til en S-form. Putt en rosin i hver snurr. Fordel lussekattene over to bakebrett. Legg et håndkle over brettene og la de hvile et lunt sted i 20-25 minutter. Sett ovnen på 225 grader imens. Rett før du setter lussekattene i ovnen, pensler du de med ett egg. Lussekattene stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter til de er gjennomstekte og gylne. Alle ovner er forskjellige, så følg med når det nærmer seg slutten.

lussekatter

Ha en hyggelig jul

Ønsker du å bli inspirert? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Fersk gjærbakst er noe av det beste som er, julekake er derfor noe jeg baker minst en gang i løpet av julen. Denne varianten er en veldig enkel en som krever svært lite arbeid. Jeg bruker samme fremgangsmåte som når jeg lager eltefritt brød, resultatet blir saftig og god julekake.
eltefri julekake
Risboller er kanskje den enkleste konfekten du kan lage. Risboller en en slager både for store og små ganer. Prøv å bruk en skikkelig god sjokolade og kaffe av god kvalitet, så får du de beste risbollene du har smakt.
risboller
Berlinerkranser er sprø og porøse småkaker som nærmest smelter i munnen. Berlinerkranser regnes som en av de syv slag og er derfor noe sikkert mange kjenner igjen fra barndommen.
berlinerkranser

%d bloggers like this: