Nå kommer jeg til å tråkke mange purister på tærne, men jeg mener definitivt at pinnekjøttet trenger en god saus. Og med god saus, mener jeg noe mer interessant enn bare stekesjyen. Det er mye god smak i sjyen, men hele måltidet trenger noe som skjærer igjennom alt fettet. Kruspersille og dijonsennep gjør den jobben meget godt. I tillegg jevner jeg sausen for å få den litt tykkere.Nå kommer jeg til å tråkke mange purister på tærne, men jeg mener definitivt at pinnekjøttet trenger en god saus. Og med god saus, mener jeg noe mer interessant enn bare stekesjyen. Det er mye god smak i sjyen, men hele måltidet trenger noe som skjærer igjennom alt fettet. Kruspersille og dijonsennep gjør den jobben meget godt. I tillegg jevner jeg sausen for å få den litt tykkere.

Saus til pinnekjøtt

Det er viktig med en god saus til pinnekjøtt. Med god saus, mener jeg noe mer interessant enn bare stekesjyen. Det er mye god smak i sjyen, men hele måltidet trenger noe som skjærer igjennom alt fettet. Kruspersille og dijonsennep gjør den jobben meget godt. I tillegg jevner jeg sausen for å få den litt tykkere. Og vips så har du en super saus til pinnekjøtt.

Ingredienser

  • 1 liter sjy fra pinnekjøttet
  • 3 ss fett fra sjyen
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts disjonsennep
  • 1 potte kruspersille, finhakket
  • hvit pepper
Nå kommer jeg til å tråkke mange purister på tærne, men jeg mener definitivt at pinnekjøttet trenger en god saus. Og med god saus, mener jeg noe mer interessant enn bare stekesjyen. Det er mye god smak i sjyen, men hele måltidet trenger noe som skjærer igjennom alt fettet. Kruspersille og dijonsennep gjør den jobben meget godt. I tillegg jevner jeg sausen for å få den litt tykkere.

Ha fettet fra sjyen i en kjele, ha i hvetemel og bland dette godt med en visp. La dette surre i et lite minutt, eller to. Pass på, så ikke det blir brunt. Du skal ikke lage brun saus. Tilsett så sjyen under omrøring. Rør inn sennepen. Gi det sausen et oppkok og la den småkoke i 5-10 minutter. Rør innimellom. Rett før servering tilsetter du kruspersillen og smaker til sausen med hvit pepper. Jeg bruker ikke å salte sausen min, da kraften ofte er mer enn salt nok. I tillegg er pinnekjøttet som regel veldig salt.

Tips: Skal du servere sausen i et sausenebb. hell i litt varmt vann og la sausenebbet stå i noen minutter. Hell ut vannet før du har i sausen, så er du sikret glovarm saus.

Nå kommer jeg til å tråkke mange purister på tærne, men jeg mener definitivt at pinnekjøttet trenger en god saus. Og med god saus, mener jeg noe mer interessant enn bare stekesjyen. Det er mye god smak i sjyen, men hele måltidet trenger noe som skjærer igjennom alt fettet. Kruspersille og dijonsennep gjør den jobben meget godt. I tillegg jevner jeg sausen for å få den litt tykkere.

Ha en hyggelig jul

Ønsker du å bli inspirert? Trykk på bildene under for å komme rett til oppskriftene

Når man serverer pinnekjøtt, er en god rotmos eller kålrabistappe om du vil, selvskrevent tilbehør. Det er delte meninger om det skal være gulrøtter i rotmosen, jeg synes det tilfører litt sødme og ikke minst en fin farge, så hos meg får du alltid gulrøtter i rotmosen.Når man serverer pinnekjøtt, er en god rotmos eller kålrabistappe om du vil, selvskrevent tilbehør. Det er delte meninger om det skal være gulrøtter i rotmosen, jeg synes det tilfører litt sødme og ikke minst en fin farge, så hos meg får du alltid gulrøtter i rotmosen.
Pinnekjøtt
Julemiddagen er årets viktigste måltid for mange og et måltid mange er livredde for å lage. Er du ansvarlig for en mislykket julemiddag, er dette noe du garantert kommer til å få høre i lang tid. Jeg har vokst opp med ribbe på julaften og det er en tradisjon jeg har planer om å ta videre. Det er ikke mye som slår ribbe når du får den så saftig som det er mulig å få den, samtidig som svoren er luftig og knasende sprø. Følger du denne oppskriften, er du garantert en supersaftig ribbe med deilig sprø svor og en vellykket julemiddag. Julaften er en festdag og du skal spise godt. Dette er ikke dagen for å ta frem sparekniven og servere en ribbe du har kjøpt til 15 kroner kiloen. Kjøp en ordentlig fin ribbe. Kjøp gjerne en ribbe med mye fett, da blir den saftig og god, et godt fettlag under svoren er også med på i gi deg sprø svor. Jeg har kjøpt en kjempefin tynnribbe hos Anni´s pølsemakeri i Mathallen, som er min lokale slakter. For å gjøre livet mitt enklere fikk jeg slakteren til å rute opp svoren og knekke opp beina på ribben for meg.
Ribbe med knasende sprø svor
Hjemmelagde medisterkaker hører med i julen her hos oss. Den er det naturlige tilbehøret til ribbe, vi har den til middag flere ganger før julekvelden og den er skikkelig god på brødskiva eller i en lefse med litt sennep. Jeg pleier å lage opp en stor porsjon, som jeg pakker i porsjonsposer og fryser ned. Det er nok som skjer i julestria, så da er det deilig å ha noen middager klare i fryseren.
Medisterkaker
%d bloggers like this: